Openbaar toilet op de Grote Markt van Tienen heeft bijzondere kenmerken.

Openbaar toilet op de Grote Markt van Tienen heeft bijzondere kenmerken.
Er is op korte termijn al veel over het zelfreinigend openbaar toilet van de Grote Markt geschreven. Toegankelijk Tienen vindt het nuttig om elke geïnteresseerde wat uitgebreider te informeren.
Hierna een samenvatting van de technische kenmerken POP-UP Toilet Tienen.
1. Volautomatische zelfreiniging van vloer, wanden en toilet

a. Toilet, wastafel en wanden
Reinigingssysteem in 2 stappen:
Toilet start met spoelen wanneer bezoeker het toilet betreedt; doel = vooraf bevochtigen van de pot om materiaal minder te laten hechten en de pot beter en gemakkelijker kan gereinigd worden.
Na ieder bezoek start de automatische reiniging van het toilet (samen met de vloerreiniging): zwenkarm komt uit de muur om toilet grondig af te spuiten; daarna wordt het toilet automatisch gedroogd + paneel achter het toilet wordt eveneens gereinigd (tot op een hoogte van 80cm); samen met de vloer- en toiletreiniging wordt ook de wastafel gereinigd – eventueel vuil in de wastafel wordt weggespoeld.
b. Vloer
Gelijktijdig met de toilet-, wand- en wastafelreiniging wordt het vloersysteem aangestuurd: in en onder de vloer is een mechanische arm met waternozzles gemonteerd. Deze arm trekt al schrobbend over de vloer en spuit de vloer schoon met water, zeep en desinfectie-middel; maakt de vloer ook vrij van eventuele vervuiling zoals luiers, kranten, plastic tassen flessen en ander afval. Afval wordt in de technische ruimte opgevangen om te voorkomen dat het in de riool verdwijnt.
Bij de teruggaande beweging van de arm wordt de vloer droog getrokken met een 100% schoon resultaat. Deze wijze van vloerreiniging is effectiever dan andere systemen en – belangrijk – het waterverbruik is beduidend lager dan bij conventionele vloerspoelsystemen.

2. Constructie

Opbouw uit gewapend betonnen segmenten met daarin polyurethaan isolatie --- maakt de unit vandalismebestendig en waar iedere vorm van afwerking op mogelijk is. Deze solide constructie zorgt ervoor dat de unit probleemlood 15 jaar meegaat. Deze duurzame constructie wordt pneumatisch bestuurd = veiliger en bedrijfszekerder dan klassieke elektronische systemen (elektronisch gestuurde delen kunnen verbranden wanneer een beweegbare functie op weerstand stuit, wat onmogelijk is bij dit pneumatisch gestuurde systeem); ander voordeel: pneumatische onderdelen zijn niet of nauwelijks onderhevig aan slijtage ( = op lange termijn kostenbesparend en duurzamer); toilet is voorzien van gepoedercoate buitenpanelen, met een anti-graffiti coating en kunnen voorzien worden van iedere ral kleur. De opdrachtgever (Tienen) koos voor ZWART.

Met zorg gekozen materialen en specifieke eigenschappen maken dat dit toilet schoon en hygiënisch is, esthetisch, duurzaam en vandalismebestendig.
Binnenwanden: volledig vlak, slag- en kras-vast, vuurbestendig;
Binnenwanden zijn voorzien van een antibacteriële laag, zonder voegwanden. Vuil kan zich niet hechten. Stickers, graffiti en andere ongewenste zaken zijn daardoor gemakkelijk te verwijderen;
Alu antislipvloer met speciaal geribbeld profiel (= geen zichtbare voetsporen en voorzien van kleine gootjes om het water incl. vervuiling snel af te voeren);
Wastafel en toiletpot geheel in roestvrij staal;
Verstevigde en in de wand schuivende toegangsdeur en deuren naar de technische ruimte zijn gemaakt in roestvrij staal (inox);

De 3 belangrijkste voordelen van het achter de wand plaatsen van alle benodigde faciliteiten zoals handwasgelegenheid, afvalbak en toiletpapierdispenser:
1. Niet gevoelig meer voor vandalisme;
2. Slechts verticale wanden en oppervlakten: vangt geen vuil, men kan er geen spullen op achterlaten en makkelijk schoon te maken;
3. Onderhoudshandelingen gebeuren vanuit de technische ruimte. D.w.z. geen sluitingen wat beheer en onderhoud eenvoudiger maakt.
UNIEK: gewichtssensoren in de vloer registreren gewicht in plaats van beweging.
Ze voorkomen dat
kinderen zich opsluiten (te licht)
dat meer mensen dan bedoeld in de ruimte verblijven (te zwaar)
een persoon te lang aanwezig is in het toilet.
De deur zal (naar de maximaal ingestelde gebruiksduur van 15 min.) automatisch openen, een alarm zal afgaan en de verlichting begint te knipperen totdat de persoon of personen de ruimte verlaten hebben.
In de muur geïntegreerde faciliteiten waardoor zowel diefstal van onderdelen als vandalisme wordt voorkomen.
Roestvrij stalen wasbak: volledig geïntegreerd in de wand en uitgerust met een anti-spuitvorm. Hierdoorkomen afval en andere voorwerpen niet in het riool; schoonmaak kan gemakkelijk riool legen zonder contact met voorwerpen zelf.
No touch handwassysteem: alles is “no-touch” aan het handwassysteem omdat het voorzien is van infrarood sensoren (hygiëne gewaarborgd).
Water- en zeepdispenser: dispenser voegt automatisch zeep aan water toe – zo wordt overtollig gebruik voorkomen.
Handdroger: het systeem is uitgerust met een “no-touch” warme luchtdroger voor de handen.
Onbreekbare roestvrij stalen spiegel is 100% vandalismebestendig.
Roesvrij stalen afvalbakje is in de muur geïntegreerd waardoor diefstal en vandalisme voorkomen worden. Het afvalbakje is vlam-dovend zodat het vuur zich niet inde unit kan verspreiden.
Geautomatiseerde toiletdispenser, ook weer in de muur geïntegreerd, zal met één druk op de knop een ingestelde hoeveelheid toiletpapier afgeven (overtollig gebruik en misbruik worden voorkomen).
Toiletpot , uit roestvrij staal, is zwevend gemonteerd. Het design waarborgt een optimale zitpositie, met mechanisme dat overspoeling voorkomt. Via detectie wordt nagegaan of de gebruiker heeft doorgespoeld; indien niet gebeurd wordt het toilet automatisch doorgespoeld.
De toegangsdeur is van roestvrij staal (lange levensduur en kwaliteit).
Handgrepen voor mindervalide personen zijn van inox.
Automatisch melden van verstoppingen: toiletpot is uitgerust met een sensor zodat een eventuele blokkade of verstopping onmiddellijk gemeld wordt; passende maatregelen kunnen direct getroffen worden.
Milieu
Duurzaamheid is belangrijk aandachtspunt. De unit is uitgerust om efficiënt met water, stroom en reinigingsmiddelen om gaan.
Laag watergebruik: voor alles samen = 16l water per toiletbezoek.
Stroomverbruik: niet in gebruik 30 watt/u – gemidd. Toiletbezoek (3 min.) = 27 watt/u – verwarming = max. 360 att/u – complete reinigingscyclus = 20 watt … het stroomverbruik wordt beperkt doordat de unit in stand-by staat wanneer deze niet in gebruik is. Hij wordt pas geactiveerd op het moment dat er op de toegangsknop wordt gedrukt.
Afval wordt binnen de unit beperkt door het gebruik door een “no-touch” hete lucht blazer voor de handen en de gecontroleerde uitgifte van toiletpapier. Hieraan draagt de ruime brandveilige afvalbak (van 12l) ook bij. Een pictogram met tekst geeft aan geen afval in het toilet te deponeren.

P. Rabau, voorzitter Toegankelijk Tienen.